In Actueel

In de huidige wetgeving is het zo, dat als u en uw partner een kind krijgen en u niet bent getrouwd en u heeft evenmin een geregistreerd partnerschap, alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag heeft over het kind. Het ouderlijk gezag houdt onder meer in dat de ouder belangrijke beslissingen mag nemen over (het vermogen van) het kind, zoals schoolkeuzes, medische ingrepen en dergelijke. Heeft u bijvoorbeeld een samenlevingscontract of heeft u niets vastgelegd, dan moet u als vader van het kind of als partner van de biologische moeder niet alleen naar de gemeente om het kind te erkennen, maar moet u ook gezamenlijk met de moeder een verzoek bij de rechtbank indienen om met het ouderlijk gezag belast te worden.

Per 1 januari 2023 is het niet meer nodig om het ouderlijk gezag via de rechter te regelen als u niet getrouwd bent en evenmin een geregistreerd partnerschap heeft. U kunt als partner van de moeder uw kind erkennen en krijgt dan automatisch ook het ouderlijk gezag. U kunt uw kind erkennen bij de aangifte van de geboorte in uw gemeente.

De nieuwe wet sluit beter aan bij de huidige, verschillende samenlevingsvormen. De achterliggende gedachte is dat de belangen van het kind beter kunnen worden gewaarborgd. In de heersende jurisprudentie was het al hoofdregel dat het verzoek van een ouder om met ouderlijk gezag te worden belast, wordt toegewezen. Door deze wet wordt het onderscheid tussen kinderen die geboren zijn uit gehuwde ouders en kinderen die geboren zijn uit ongehuwde ouders weggenomen. Of dit ertoe zal leiden dat het aantal verzoeken ten aanzien van geschillen over gezag, de zogenaamde 1:253a-procedures, zal toenemen, zal de toekomst leren.

Mocht u vragen hebben over erkenning, ouderlijk gezag of de wetswijziging, dan kunt u contact opnemen met één van onze familierechtadvocaten: Elise Sondorp, Nicole van Leeuwen of Patricia van Eck, 0182-541444, www.bosvaneckadvocaten.nl of vaneck@bosvaneck.nl

RECENTE BERICHTEN
Nieuwe berekening partneralimentatie vanaf 2023: minder draagkracht en lagere fiscale aftrekbaarheid.