Deskundige partner bij ontslagprocedures.

Home » Expertise » Arbeidsrecht en medezeggenschap » U wilt een werknemer ontslaan

U WILT EEN WERKNEMER ONTSLAAN?

Uw werknemer brengt u niet (meer) wat u van hem of haar mag verwachten, disfunctioneert of blijft achter waar uw bedrijf verandert. Of er is een noodzaak tot besparing op de loonkosten of u besluit tot reorganisatie. Er zit dan soms niets anders op dan het dienstverband te beëindigen.

Wettelijke ontslaggronden
In de wet (artikel 7:669 lid 1 BW) zijn een limitatief aantal ontslaggronden opgenomen. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst alleen opzeggen als sprake is van een van deze ‘redelijke gronden’ en herplaatsing niet mogelijk is. Het gaat om de volgende gronden:

a. Bedrijfseconomische omstandigheden
b. Langdurige arbeidsongeschiktheid
c. Frequent ziekteverzuim
d. Disfunctioneren
e. Verwijtbaar handelen of nalaten
f. Gewetensbezwaar
g. Verstoorde arbeidsverhouding
h. Andere gronden (denk hierbij aan een werknemer zonder verblijfsvergunning of in de gevangenis)
i. Cumulatiegrond

Opzegverboden
Als er sprake is van een opzegverbod kan de arbeidsovereenkomst niet worden opgezegd door de werkgever. Dit opzegverbod geldt dus ook als er een redelijke grond voor ontslag is of het UWV al een ontslagvergunning heeft gegeven. Voorbeelden van opzegverboden zijn ziekte, zwangerschap, militaire dienst of lidmaatschap van een medezeggenschapsorgaan of vakbond. Een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter kan wel slagen als het verzoek geen verband houdt met de omstandigheden waarop het opzegverbod ziet.

Transitievergoeding
Als de arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt verlengd. Voor de berekening van de transitievergoeding worden vakantietoeslag, verschillende toeslagen, bonussen en winstuitkeringen meegeteld. Bepaalde kosten voor scholing en outplacement kan een werkgever onder bepaalde voorwardenop de transitievergoeding in mindering brengen. Voor werknemers wiens dienstverband eindigt wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, kunnen werkgevers bij het UWV een compensatie voor de transitievergoeding aanvragen.

Advies nodig over ontslag?
Voldoet u aan een van de bovenstaande ontslaggronden of is uw dossier nog onvoldoende? Is het verstandig om te proberen het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen of moet de gang naar de rechter uitkomst bieden? Wanneer kunt u naar de kantonrechter en wanneer moet u eerst een ontslagaanvraag indienen bij het UWV? Natuurlijk wilt u ook weten hoe lang een procedure bij de kantonrechter of het UWV duurt en op welke kosten u moet rekenen. Onze advocaten denken graag met u mee.

Advocaten